Chirurgische Techniek korte steel

Op deze pagina staat een versimpelde weergave van hoe een korte steel geplaatst wordt. De heup wordt benaderd, veelal via een voorste benadering. De heup wordt doorgezaagd in de nek, in tegenstelling tot een klassieke heupprothese is het hierbij de bedoeling om zoveel mogelijk van het nekje te laten staan.

Het entree punt

Middels een rasp die we "rattenstaart" noemen wordt de eerste toegang gemaakt. het is hierbij van belang om het juiste entreepunt voor de steel te kiezen. Aangezien de korte steel de binnenbocht van de nek volgt om een perfecte reconstructie te bereiken.

De juiste maat

Als het merkkanaal geopend is wordt de plaatsing van de prothese voorbereid. Dit gebeurd door middel van raspen. Voor iedere maat prothese is er een rasp beschikbaar oplopend in maat, er wordt steeds een maat groter geplaatst totdat de operateur het gevoel heeft dat de correcte maar prothese geselecteerd is, eventueel kan bij twijfel dit met röntgen gecontroleerd worden.

De juiste offset (spanning op de spieren)

Nu de juiste maat van de steel gekozen is kan de rasp blijven zitten om de verschillende soorten nekjes en lengtes van de kop te meten. Afhankelijk van uw oorspronkelijke vorm van uw heup kan er gekozen worden voor een standaard of offset variant nek. Deze kunnen gecombineerd worden met verschillende lengtes van de kop (S,M,L,XL,XLL). De orthopedisch chirurg bepaald welke het beste bij u past, en plaatst de heup dan in de kom. Nu kan er getest worden of dit voor u de juiste maat is, omdat de echte prothese nog niet geplaatst is kan er net zolang getest worden tot de perfecte combinatie gevonden is.

De definitieve prothese

Na al deze voorbereidingen wordt pas de echte prothese in de juiste maat uitgepakt. Alle beschikbare maten zijn altijd op de operatiekamer aanwezig voor een heupvervanging. De juiste prothese wordt vastgeslagen in het bot met een drevel en hamer. Deze constructie is zo stevig dat u direct na de operatie op het been kunt staan.

De afronding

Als de steel geplaatst is wordt het geselecteerde kopje geplaatst en de heup in de kom geplaatst. Het kommetje wordt altijd voor de steel geplaatst. Aan de rechter zijde ziet u een voorbeeld van een röntgenfoto van een geplaatste korte steel.